Jong Rabo

Auteur: Eric Kusters, Bestuur

Zelfredzaamheid - door Michel Groeneveld

In de week van de waarden heb ik veel nieuwe inspiratie opgedaan. Met name het thema zelfredzaamheid zet mij aan het denken. Ik behoor met mijn 32 jaar absoluut niet meer tot de gouden generatie en van mij wordt verwacht dat ik doorwerk tot en met 70 jaar….. met een beetje geluk nog wat langer.

Hoe kan ik het thema ‘zelfredzaamheid’ nou persoonlijk maken? Wil ik echt doorwerken tot mijn 70e? of wil ik het heft in eigen handen nemen? Wat nou als ik iedere maand € 20,- op een spaarrekening zet? Rente krijg ik op dit moment ook niet meer op mijn geld… Misschien moet ik in de toekomst wel betalen om mijn geld op de bank te laten staan… wie zal het zeggen.

Misschien moet ik dan maar gaan beleggen met mijn geld.. maarja, daar weet ik ook niet heel veel vanaf. Toch denk ik dat daar het antwoord ligt… Beleggen… het klinkt wel heel spannend. Toch doen alle pensioenfondsen, verzekeraars en banken dit al… en ook steeds meer mensen gaan zich hierin verdiepen, nou de rente langdurig laag blijft.

Dan toch maar kiezen om anderen met mijn geld te laten beleggen. Maar ook dit voelt niet comfortabel. Iedereen kan zich de woekerpolisaffaire nog wel herinneren. Dus ook dit ga ik niet doen.

Toch wil ik zelf bepalen wanneer ik met pensioen ga. Ik besluit toch om mij wat meer te verdiepen in het laten beleggen van mijn geld. Het kan naar mijn idee niet meer zo zijn dat er onnodig veel risico met mijn geld genomen gaat worden, zeker niet als ik zelf toezicht houd op mijn beleggen.

Ik besluit, nadat ik het internet heb afgespeurd, om iedere maand een vast bedrag op een beleggingsrekening te zetten. Ik besluit ook om dit periodiek iedere maand te doen, of de koersen nou dalen of stijgen. Naar mijn idee is mijn beleggingshorizon ver genoeg om dit risico te kunnen lopen. En naarmate mijn kapitaal groeit, kan ik mij er actiever mee gaan bemoeien, zodra ik wel tijd heb om mij hierin te kunnen verdiepen.

Of je nou kiest voor beleggen, sparen, je hypotheek eerder aflossen of voor een andere creatieve oplossing… het gaat erom dat je zelf het heft voor jouw pensioen in handen neemt. Zorg dat je zelf redzaam bent en je zelf over jouw pensioenleeftijd beslist… Jij hebt het stuur in handen en niet de overheid of een ander.

Blog Rabobank Pensioenfonds

“Ik ben ontzettend trots op de vereniging die er nu staat;
passievolle, gedreven mensen die gaan voor hún organisatie en daarmee (Jong) Rabo uniek maken!”

Marijke Klaver – Voormalig voorzitter Jong Rabo